Zpráva o transparentnosti červenec 2020 - září 2020

21. 10. 2020Souhrnný report mé činnosti v období červenec až září 2020. Nejčerstvější informace o mých aktivitách naleznete na mých profilech na sociálních sítích a zde na blogu v sekci Otevřenost.

Červenec 2020

CityVizor na Praze 8
Zastupitelstvo na Praze 8 odsouhlasilo připojení městské části k open source nástroji CityVizor. Využívání CityVizor, na jehož vývoji a provozu se podílelo ministerstvo financí, Otevřená města z.s. a Česko digital, dlouhodobě propaguji. Jsem proto rád, že ho Praha 8 začne využívat, neboť se jedná o můj domovský obvod, kde žiju a bydlím. Velice se těším, až si budu moci od nového roku moci prohlédnout hospodaření mé domovské městské části na webu.

Schůze Pirátů na Praze 12
Navštívil jsem schůzi místního sdružení Pirátů na Praze 12, kde Piráti v komunálních volbách získali přes 25 %. Pod vedením pirátského starosty Jana Adamce se zdejší pirátské posádka snaží zlepšovat fungování úřadu, například zavedením možnosti platby kartou na úřadě nebo zvýšení transparentnosti hospodaření prostřednictvím CityVizoru. Hovořili jsme také o projektu dostavby radnice, který si vyžaduje značné množství péče a pozornosti.

Urgence ČSÚ ve věci publikování dat
Na základě mých urgencí začne Český statistický úřad publikovat statistické údaje o registrovaných partnerstvích, přestože data o manželstvích a nesezdaných soužitích zveřejňuje. Dojde tak k napravení stavu, kdy chybí základní informace umožňující sestavování podobných statistik jako v případě manželství. Stejně tak jsem ČSÚ přesvědčil k publikování dat o četnosti jmen a příjmení.

Novela o technických normách
Důležitá a mnohaletá pirátská snaha o bezplatné zpřístupnění zákonem vyžadovaných norem se blíží do finále. Ve Sněmovně návrh prošel druhým čtením, takže už snad brzy se dočkáme dlouho potřebné změny zákona, která by měla firmám a živnostníkům usnadnit jejich činnost.

Vzpomínka na bojovníky za svobodu
Při příležitosti vzpomínky na Miladu Horákovou a mnohé další oběti bezpráví po celém světě jsem připomněl méně známé jméno aktivisty Aarona Swartze. Jeho smrt je bolestnou připomínkou skutečnosti, že různým podobám bezpráví čelíme i v dnešní době v západní společnosti.

Kulatý stůl k novele zákona o vojenské rozvědce
Společně s Janem Lipavským jsme ve Sněmovně uspořádali kulatý stůl o vojenské rozvědce. Dlouhodobě problematickou je snaha vojenské rozvědky o monitorování internetového provozu pomocí blackboxů.

Schůze KET IT Praha
Na pražském expertním týmu pro IT vznikl nápad na uspořádání Pirateconu na téma open hardware. Jedná se o takový hardware, který je založen na otevřeném designu a je tak možné podrobně prozkoumat jeho technická schémata. Více informací o otevřeném hardware a jeho přínosu si můžete přečíst na mém blogu.

Upozornění na předražené úpravy ADIS
Na nevýhodné podmínky Automatizovaného daňového informačního systému od společnosti IBM upozorňuji dlouhodobě. Jako nový problém tohoto předraženého systému jsem v článku pro Pirátské listy popsal chystanou zakázku za 130 milionů na jednoduché úpravy v souvislosti s novelou daňového řádu.

Odvolání ředitele NK
Na základě dlouhodobých problémů v oblasti veřejných zakázek byl odvolán ředitel Národní knihovny Martin Kocanda. Na některé z problematických zakázek, kvůli kterým byl odvolán, jsme již v minulosti s Lenkou Kozlovou poukazovali.

Upozornění na předraženou zakázku MPSV
Ministerstvo práce a sociálních věcí má v plánu vynaložit 600 milionů za podporu, nutný rozvoj a ukončení aplikací firmy OKsystem. Na problémy s informačními systémy na výplatu sociálních dávek a správu agendy zaměstnanosti upozorňuji dlouhodobě. Ohledně předraženosti mi dalo za pravdu i Ministerstvo vnitra, které tento záměr ve svém stanovisko také kritizovalo.

Srpen 2020

Schůzka k digitalizaci zdravotnictví
Na schůzce s ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislavem Duškem jsme řešili připravovaný zákon o elektronizaci zdravotnictví. Naše hlavní připomínky se týkaly skutečnosti, že zákon nevyužívá svůj potenciál k tomu, aby přinesl reálné ulehčení pro pacienty.

Volby v době koronaviru
Vystoupil jsem v pořadu Události, komentáře na České televizi k tématu voleb, které budou poznamenané opatřeními proti COVID. Omezování volebního práva z důvodu karantény považuji za nepřípustné. Jako zastánce možnosti korespondenční volby samozřejmě prosazuji tuto alternativu, nicméně zpátečnické tendence ve Sněmovně jsou v tomto případě dost výrazné.

Účast na Prague Pride
Namísto tradičního pochodu jsem se letos zúčastnil plavby lodí. Na letošním Pride jsem se také zúčastnil diskuze na Palackého náměstí a měl jsem přednášku o legislativě manželství pro všechny, která by měla pomoci k odstranění současných nerovností v zákoně, a dalších souvisejících tématech.

Kritika centrálního nákupu roušek
Vzhledem k mým zkušenostem s veřejnými zakázkami z jiných oblastí jsem již v začátcích pandemie upozorňoval na to, aby stát pro veřejné zakázky na dodání ochranných pomůcek stanovil nediskriminační podmínky. Podle nových zjištění se tak nestalo a z výběrových řízení byli vyřazeni například výrobci znovupoužitelných masek.

Možná inspirace pro české veřejné zakázky
Na svém blogu jsem vydal článek mapující způsob zadávání veřejných zakázek v Rakousku, kde funguje takzvaný centrální zadavatel. Využití podobného přístupu k zakázkám v ČR by mohl významně ušetřit administrativní náročnost i celkové finanční náklady jednotlivých nákupů, zároveň by mohl přispět k lepší přehlednosti a tranparentnosti veřejných zakázek.

Podpora běloruským protestům
Po neregulérních a zmanipulovaných prezidentských volbách a následných masových protestech v Bělorusku jsem se rozhodl vyjádřit svou solidaritu s běloruskými občany svou účastí na protestním pochodu a demonstraci. Svůj nesouhlas k porušování lidských práv Lukašenkovým režimem jsem vyjádřil i v hlasování Sněmovny.

Mimořádná schůze Sněmovny
Na mimořádné sněmovní schůzi se podařilo schválit možnost účasti ve volbách pro občany v karanténní izolaci. Při příležitosti probírání zahájení školního roku jsem položil ministrovi školství několik otázek (včetně dotazu na podporu digitálních učebních materiálů), na které jsem ale nedostal uspokojivé odpovědi.

Kampaň do krajských a senátních voleb
Zapojil jsem se do kampaně do krajských a senátních voleb. Navštívil jsem například Moravskou a Českou Třebovou, Ústí nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Velký Osek, Ovčáry, Býchory, Týnec nad Labem a další.

Články k tématu koronavirové krize
Na svém blogu jsem vydal dva články vztahující se ke koronavirové krizi. V prvním jsem popsal několik pozitivních příběhů, které mohou v současném celosvětovém chaosu sloužit jako naděje, že aspoň některé věci fungují a lidé se na ně mohou spolehnout. Ve druhém článku jsem se věnoval tomu, jak státní správa v porovnání se soukromými firmami zvládla využívat možnosti práce z domova.

Článek o masovém sledování
Masové sledování je jedním z nejnebezpečnějších jevů doprovázejících pozvolnou digitalizaci a rozvoj využívání umělé inteligence. Ochrana soukromí je podstatným úkolem pro Pirátské strany na celém světě, protože plíživý rozmach digitální totality nás ohrožuje všechny stejně. Napsal jsem proto k tomuto tématu článek, abych připomněl důležitost a kontext pirátského boje proti masovému dohledu.

Návštěva ÚMČ Praha 12
Navštívil jsem Úřad městské části Praha 12 a strávil jeden pracovní den se starostou Janem Adamcem. Například s tajemnicí úřadu a vedoucím IT jsme probírali legislativu týkající se digitalizace. Bylo pro mě užitečné slyšet připomínky z nižší správní úrovně, která se potýká s nedostatkem metodické podpory. Došlo i na ekologická témata a stavební projekty, které jsme probírali při mé červencové návštěvě schůze místního sdružení Pirátů.

Září 2020

Účast ve volební kampani
Na začátku září jsem se zúčastnil zahájení krajské kampaně. V průběhu září jsem ale z preventivních důvodů musel nastoupit do domácí karantény, takže jsem neměl moc příležitostí se do kontaktní části kampaně více zapojit. Naše kandidáty jsem tak podporoval aspoň na sociálních sítích.

eRouška 2.0
Součástí chytré karantény je aplikace eRouška. Ta nám umožňuje lepší trasování nakažených, čímž přispívá k získávání přesnějších údajů o šíření viru. Aplikace je vyvíjena jako open source a dbá na pečlivou ochranu soukromí uživatele. Přesto se o ní na internetu objevilo několik poplašných zpráv, například včetně označení aplikace za nebezpečnou předsedou ÚOOÚ Jiřím Kauckým. Napsal jsem o ní proto informativní článek na svůj blog a k tématu jejího používání jsem vystoupil také v DVTV.

MojeID v NIA
Ačkoliv se nejedná o mou přímou zásluhu, propojování různých možností přihlášení ke službám eGovernmentu patří mezi dlouhodobé cíle, o které jako Piráti v elektronickém styku občana se státem usilujeme. Dělá mi proto radost, že do systému celoevropských identit vstoupila služba MojeID, kterou zajišťuje CZ.nic. Tím se zase o něco zjednodušují možnosti pro řešení životních situací prostřednictvím elektronického kontaktu s úřady.

Schůzky k digitalizaci stavebního řízení
V souvislosti s digitalizací stavebního řízení navazující na zavádění digitální technické mapy jsem se v září zúčastnil dvou schůzek. První s Jiřím Čtyrokým z IPR a druhé s náměstkem ministryně MMR Janem Koudelkou. Mým cílem je dosáhnout toho, aby data potřebná pro stavební řízení byla dostatečně dostupná a standardizovaná. Digitalizaci územního plánování a stavebního řízení je nutné co nejdříve dotáhnout do konce, zároveň je potřeba pamatovat na zajištění nezbytné technické kompatibility.

Další elektronizace postupů orgánů veřejné moci
Sněmovní tisk 756 (DEPO), který definuje postupy související s elektronizací veřejné správy, se blíží do finále. Posledním sporným tématem zůstává kontroverzní eGovernment cloud, na jehož problémy dlouhodobě upozorňujeme. Tento sněmovní tisk jsem společně s dalšími Piráty řešil na příslušných výborech, ohledně problematiky cloudu jsem se také sešel s ICT Unií. K tisku jsme připravili důležité pozměňovací návrhy k těmto oblastem:

  • Elektronický spis
  • Opendata z úředních desek
  • Opendata státních fondů, které rozdělují dotace
  • Možnost prokázat řidičské oprávnění občanským průkazem

Lidská práva a povinné sterilizace v ČR
Stále se v souvislosti se svou snahou o ukončení povinných sterilizací transgender lidí pokouším k tomuto tématu přitáhnout větší pozornost. Tuto zákonem vyžadovanou povinnost považuji za odporný zásah do osobních svobod. Vystoupil jsem proto v diskuzním pořadu V Tranzu, kde jsem vysvětloval kontext současné legislativy a předsudky, kterým při snaze o její změnu čelíme.

Zavádění směrnice o autorském právu
Upozornil jsem na závažný problém při zavádění evropské směrnice o autorském právu do české legislativy. V návrhu Ministerstva kultury chybí důležité pojistky pro ochranu svobodného projevu uživatelů na internetu. Současný návrh naopak výrazně upřednostňuje zájmy držitelů autorských práv.

Článek o cyklistice ve městech
Jako nadšený cyklista a propagátor alternativních způsobů dopravy jsem na svém blogu vydal článek o městské cyklistice. V článku jsem shrnul pozitivní přínosy cyklistiky pro mobilitu i lepší využití prostoru ve městech. Zároveň jsem zdůraznil důležitou skutečnost, že cyklistika není bojem proti autům, ale přirozeným vývojem pro městskou dopravu.

Členská schůze Otevřených měst
Vzhledem k mému pobytu v osobní karanténě jsem se v září nemohl zúčastnit zasedání sněmovního pléna. Tento čas jsem aspoň využil ke své vzdálené virtuální přítomnosti na členské schůzi Otevřených měst 15. 9.

Příprava na vládu
Ivan Bartoš připravuje vládní tým a shromažďuje podklady pro strategie a vize jednotlivých resortů. V rámci resortních týmů Informatika a Místní rozvoj jsem se těchto příprav zúčastnil. Zaměřuji se především na hladký průběh digitalizace, zlepšování eGovernmentu a jeho služeb, transparentní a funkční procesy ve veřejné správě a zodpovědný přístup k veřejným zakázkám.